Výroba organického krému: Jak si doma vyrobit vlastní pečující kosmetiku

Přírodní krémy jsou skvělou alternativou k běžným komerčním produktům, protože neobsahují syntetické látky, umělá barviva ani konzervanty. Domácí výroba krému navíc umožňuje plnou kontrolu nad složením, takže si můžete přizpůsobit jeho účinky přesně podle potřeb své pleti. Výroba přírodního krému není složitá a se správnými ingrediencemi a postupem ji zvládnete i doma.

Proč si vyrobit vlastní přírodní krém?

  • Bez chemie: Váš krém bude obsahovat pouze přírodní ingredience, které jsou šetrné k pokožce i životnímu prostředí.
  • Personalizace: Můžete si upravit složení podle typu pleti (mastná, suchá, smíšená) a přidat esenciální oleje podle preferencí nebo specifických potřeb (např. pro zklidnění pokožky, proti stárnutí nebo pro hydrataci).
  • Ekologický aspekt: Domácí výroba snižuje potřebu plastových obalů, a tím snižujete svůj dopad na životní prostředí.

Co budete potřebovat?

Na výrobu jednoduchého přírodního krému budete potřebovat několik základních surovin, které se snadno dají sehnat v obchodech s přírodní kosmetikou nebo online:

  1. Nosný olej (např. mandlový, jojobový, olivový nebo arganový): Olejová složka dodává krému výživné látky a zvláčňuje pokožku. Volba oleje závisí na typu vaší pleti.

  2. Bambucké máslo nebo kakaové máslo: Tyto přírodní másla jsou bohaté na vitamíny a hydratují pokožku. Bambucké máslo je výborné pro suchou a citlivou pokožku, zatímco kakaové máslo dodá krému jemnou vůni.

  3. Včelí vosk: Slouží jako emulgátor, který pomáhá spojit vodní a olejovou fázi krému a zároveň dodává krému pevnější texturu.

  4. Esenciální oleje: Přidávají krému vůni a další specifické účinky. Levandulový olej je skvělý pro zklidnění pleti, tea tree olej působí protizánětlivě a růžový olej má regenerační účinky.

  5. Destilovaná voda nebo hydrolát (květová voda): Voda je základem každého krému, dodává hydrataci a pomáhá krém snadno nanášet. Hydroláty, jako je růžová voda nebo levandulová voda, mají navíc specifické blahodárné účinky.

  6. Konzervant (volitelné): Pokud plánujete krém skladovat delší dobu, je vhodné přidat přírodní konzervant, např. vitamin E nebo grapefruitový extrakt, aby krém vydržel delší dobu bez plísní nebo bakterií.

Základní recept na domácí přírodní krém

Ingredience:

  • 50 g bambuckého másla
  • 30 ml mandlového oleje
  • 10 g včelího vosku
  • 50 ml destilované vody nebo květové vody (např. růžové)
  • 5–10 kapek esenciálního oleje podle výběru (např. levandule, tea tree, růže)
  • 1–2 kapsle vitamínu E (volitelné, jako přírodní konzervant)

Postup:

  1. Připravte si olejovou fázi: Včelí vosk, bambucké máslo a mandlový olej dejte do žáruvzdorné nádoby a zahřívejte ve vodní lázni na nízké teplotě, dokud se všechny ingredience nerozpustí a nespojí.

  2. Připravte si vodní fázi: Mezitím si jemně ohřejte destilovanou vodu nebo květovou vodu, aby měla přibližně stejnou teplotu jako rozpuštěné oleje. Je důležité, aby obě fáze měly podobnou teplotu, jinak se vám krém nespojí.

  3. Spojení obou fází: Jakmile jsou olejová a vodní fáze připravené, pomalu přilévejte vodní fázi do olejové fáze za stálého míchání metličkou nebo mixérem na nízké otáčky. Pokračujte v míchání, dokud krém nezačne houstnout.

  4. Přidání esenciálních olejů: Jakmile je směs krémová a dostatečně vychladlá, přidejte esenciální oleje a vitamín E (pokud používáte) a jemně promíchejte.

  5. Skladování: Hotový krém přelijte do sterilních skleněných nádobek a uchovávejte na chladném a tmavém místě, ideálně v lednici. Při správném skladování by měl krém vydržet několik týdnů.

Tipy pro výrobu a použití přírodního krému

  • Uchovávejte krém v malých dávkách: Protože přírodní krémy neobsahují chemické konzervanty, je nejlepší je vyrábět v menším množství, aby byly čerstvé a neznehodnotily se.
  • Přizpůsobte recept své pleti: Pokud máte mastnější pleť, můžete zvolit lehčí oleje, jako je jojobový nebo hroznový, a použít menší množství másla. Naopak pro suchou pleť přidejte více bambuckého másla nebo použijte oleje jako avokádový nebo arganový.
  • Vyzkoušejte různou konzistenci: Pokud chcete krém hutnější, přidejte více včelího vosku. Naopak lehčí krém dosáh
 
 

Za Organic Lab Juliána