Aromaterapie v těhotenství

Aromaterapie může být užitečná během celého života, včetně těhotenství. Je však důležité vědět, které éterické oleje jsou bezpečné a které ne. Zde jsou některá doporučení:

První trimestr:

V této fázi se nedoporučuje aplikovat éterické oleje přímo na kůži, aby se minimalizovalo riziko vlivu na plod. Inhalace je ale v pořádku, pokud vám vůně vyhovuje. Doporučené oleje pro inhalaci při ranní nevolnosti jsou například grapefruit, citron a tea tree. Pro ucpané dutiny se osvědčují levandule a eukalyptus.

Co když vám vůně nesedí?

Je důležité respektovat své tělo a naslouchat signálům, které vám vysílá. Pokud vám nějaká vůně vadí, nebo naopak některou vyhledáváte, je nejlepší se řídit těmito instinkty.

Druhý trimestr:

Ve druhém trimestru lze éterické oleje aplikovat na kůži, ale pouze ve velmi nízké koncentraci, tedy 1% ředění. Například pro masáž lze použít směs tea tree, levandule, kadidla a pačuli smíchaných s rostlinným olejem.

Třetí trimestr:

Tělo je v této fázi nejvíce namáhané, proto se doporučuje nadále používat 1% ředění olejů. Vyhněte se však silným nebo zahřívajícím olejům, jako jsou skořice, zázvor nebo rozmarýn. Pro zmírnění otoků a křečových žil je vhodná směs cypřiše, grapefruitu a geránia, zatímco při zažívacích potížích může pomoci kombinace levandule, bergamotu a kadidla.

Celkově platí, že byste měli vždy naslouchat svému tělu a vybírat vůně, které jsou vám příjemné.