Aromaterapie pro domácí mazlíčky

Esenciální oleje mohou mít na zvířata příznivé účinky, pomáhat jim s úzkostí, kožními problémy nebo posílit jejich imunitu. Avšak stejně jako u lidí, je nutné dodržovat určité zásady a bezpečnostní opatření, aby byl přínos skutečně efektivní a především bezpečný.

Proč používat aromaterapii pro zvířata?

Stejně jako lidé i domácí mazlíčci mohou trpět různými problémy, jako je stres, úzkost, podrážděná pokožka, zažívací potíže nebo bolest kloubů. Aromaterapie může poskytnout přirozenou úlevu při některých těchto obtížích. U psů a koček například můžeme pomocí správně zvolených olejů zklidnit nervozitu, zlepšit dýchání nebo podpořit hojení kůže.

Zásady bezpečného použití éterických olejů u zvířat

    1. Nikdy neaplikujte neředěné oleje na srst nebo kůži zvířete. Zvířata jsou mnohem citlivější než lidé, a co pro nás může být příjemné, pro ně může být dráždivé nebo dokonce toxické. Vždy používejte oleje v silně zředěné formě.

    2. Vyhýbejte se některým olejům. Některé esenciální oleje jsou pro zvířata nevhodné a mohou být i jedovaté. Mezi nebezpečné oleje pro psy a kočky patří:

      • Tea tree 
      • Skořice
      • Hřebíček
      • Tymián
      • Jalovec
      • Eukalyptus
      • Máta peprná
      • Citronella

         

        Kočky jsou obzvláště citlivé na mnoho éterických olejů, protože jejich játra nedokáží metabolizovat některé složky tak, jako u jiných zvířat.

       

    1. Inhalace je nejbezpečnější metoda. Pro zvířata je inhalace olejů obecně nejbezpečnější formou aromaterapie. Použití difuzéru v prostoru, kde se zvíře nachází, může pomoci s relaxací nebo zmírněním stresu. Je důležité, aby místnost byla dobře větraná a zvíře mělo možnost odejít, pokud by mu vůně nevyhovovala.

    2. Zředění je klíčové. Pro zvířata je třeba používat mnohem slabší koncentrace olejů než pro lidi. Pro psy se obvykle doporučuje 0,5% až 1% ředění (tj. 1 až 2 kapky esenciálního oleje na 100 ml nosného oleje, např. kokosového). U koček by se měl používat ještě nižší podíl oleje.

    Doporučené éterické oleje pro zvířata

    Zde je několik bezpečných a oblíbených olejů, které mohou pomoci vašim domácím mazlíčkům:

    • Levandule: Jeden z nejbezpečnějších olejů pro zvířata. Pomáhá zklidnit úzkost, stres a podporuje relaxaci.
    • Kadidlo: Pomáhá zlepšit imunitu a zmírňuje úzkostné stavy.
    • Heřmánek: Skvělý na uklidnění nervozity, podrážděné pokožky a zánětlivých stavů.
    • Zázvor: Používá se při zažívacích potížích, jako je nevolnost.
    • Cypřiš: Pomáhá zlepšit dýchání a může být účinný při problémech s klouby.

    Aromaterapie pro psy

    Psi jsou obecně citlivější na pachy než lidé, takže jim bude stačit mnohem menší množství esenciálních olejů. Při problémech s úzkostí nebo stresem, například při bouřkách nebo cestování, může být levandulový nebo heřmánkový olej účinnou pomocí. Pro podporu dýchacího systému lze použít cypřiš nebo kadidlo.

    Aromaterapie pro kočky

    Kočky mají specifické metabolické potřeby a mnoho esenciálních olejů může být pro ně nebezpečných. Proto je lepší se u koček omezit na bezpečné oleje, jako jsou levandule nebo heřmánek, a vždy používat nízké koncentrace. Difuzér by měl být umístěn v dobře větrané místnosti, aby kočka měla prostor se vyhnout přímému působení oleje, pokud by jí vůně vadila.

    Aromaterapie pro jiná domácí zvířata

    Malá zvířata, jako jsou králíci, morčata nebo ptáci, jsou ještě citlivější než psi a kočky. U těchto zvířat byste měli být velmi opatrní s používáním éterických olejů a vždy se poradit s veterinářem specializujícím se na exotická zvířata.

    Kdy se poradit s odborníkem

    Pokud máte pochybnosti o tom, jaký olej použít, nebo jak jej aplikovat, je vždy dobré poradit se s veterinářem, který má zkušenosti s aromaterapií pro zvířata. Některé zdravotní stavy mohou vyžadovat specifický přístup a nesprávné použití olejů by mohlo zvířeti ublížit.

    Závěr

    Aromaterapie může být skvělým doplňkem péče o domácí mazlíčky, pokud se používá správně a bezpečně. Vždy zvolte šetrné oleje, respektujte specifika jednotlivých druhů zvířat a používejte velmi nízké koncentrace. S opatrným přístupem může aromaterapie pomoci vašim mazlíčkům ulevit od stresu, podpořit jejich zdraví a zajistit jim lepší pohodu. 

    Barbora Hrdličková