Aromaterapeutické masáže

Aromatická či aromaterapeutická masáž užívá silicové esence je terapie pro mysl i tělo, působí zejména na nervovou soustavu. Aromaterapie je holistická, ale zároveň i praktická metoda – pomáhá podporovat imunitní systém a aktivovat nebo stabilizovat psychiku. Často se jí říká“ smyslová věda“, protože kombinuje účinky dotyku se silou čichových vjemů. Aromaterapeutická masáž je mnohem účinnější než jakákoliv jiná masáž . Esence pronikají během masáže kůží do těla a zároveň se také inhalují.

Aromaterapeut používá při masáži masážní stůl, ale doma můžete pohodlně pracovat na podložce či futonu( japonská matrace). Postel není pro masáž vhodná, není totiž dostatečně tvrdá.

Na podlahu či podložku položte velké bavlněné prostěradlo a překryjte osuškou. Měli byste také mít u ruky polštář, velký ručník( do kterého se tělo zahalí )a teplou deku.

Je třeba dbát na to, aby masírované osobě nebylo chladno.

Dotyky, ještě mimo masáž, pomohou navodit uklidňující atmosféru. Můžete pokoj jemně provonět, pustit hudbu( nejlépe tichou instrumentální) . Vhodné je zapálit svíčky a přidat tlumené osvětlení. Teplota v pokoji by měla být příjemná.

Celková aromaterapeutická masáž od hlavy až k patám zabere přibližně hodinu času.Před masáží je třeba zjistit vše o fyzických obtížích a bolesti, zvláště o poranění zad nebo o nedávných operacích.

Aromaterapeuti nikdy nezačínají masírovat hned. Aby terapie byla co nejúčinnější nejdřív zjistí, v jakém se daná osoba nachází rozpoložení. Aromaterapeuti mohou napomoci léčbě široké škály obtíží, neboť jsou dokonale obeznámeni s účinky esencí.

Mísení esencí s olejem je věc zkušenosti i intuice, ovšem existují i jednoduché předpisy, kterých se můžete držet při domácí přípravě směsí a ošetření specifických obtíží např. bolestí svalů , bolestí hlavy a stresem.

Éterické esence jsou vysoce koncentrované, proto je třeba je použít spíše v menších dávkách .Pokud si nejste jisti dávkováním začněte masírovat základním olejem a přidejte pouze 2-3 kapky jedné esence. K dobrým univerzálním esencím patří levandule ( snižuje tlak), rozmarýn( zvyšuje tlak, prokrvuje, protizánětlivý), heřmánková( silně protizánětlivý a uklidňující).

Olej smíchaný s vybranou esencí ( účinky esencí najdete u dobrého prodejce v popisu jednotlivých produktů) vždy nejdříve zahřejte v dlaních a pak teprve opatrně naneste na tělo masírovaného. Pokud je partie, kterou masírujete, silně porostlá chloupky nebo je hodně suchá, naneste více oleje. Dbejte na to, aby vaše dotyky byly lehké a citlivé. Pamatujte, že vaše ruce jsou hlavním komunikačním kanálem.

Abyste docílili úplné relaxace masírovaného raději s ním během masáže nehovořte, ale povzbuďte ho k tomu, aby reagoval, pokud mu něco není příjemné. Masírovanému doporučte osprchovat se před masáží chladnější vodou, nepoužíval deodorant ani žádný parfém, nepít alkohol, nejíst nic vydatného. Také není dobré provádět masáž při chřipce nebo horečce nebo při vážných zdravotních obtížích.

Po masáži doporučte masírovanému vypít sklenici neperlivé vody, vstávat z masážního lůžka velmi pomalu( raději ještě chvíli ležet), alespoň 12 hodin po terapii se nesprchovat ani nekoupat, po zbytek dne pít hodně vody , aby ledviny účinně vylučovaly toxiny. Dále nejméně 12 hodin po terapii nepožívat alkohol, aby se tělo pročistilo.

Pokud chcete aromaterapii věnovat jako dárek, zakupte populární dárkový poukaz na termín a kurz dle výběru obdarovaného.

Za Organic Lab lektorka a aromaterapeutka Mgr. Sylvana Šoleová